ολυμπίας

ολυμπίας
I
Όνομα δύο βασιλισσών της Μακεδονίας.
1. Σύζυγος του Φίλιππου B’ της Μακεδονίας και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. (375-316 π.Χ.). Ήταν κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Το αρχικό της όνομα φαίνεται πως ήταν Μυρτάλη. Μπορεί να ονομάστηκε Ολυμπιάς μετά τη νίκη του Φίλιππου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356. Τον Φίλιππο τον είχε συναντήσει το 358 π.Χ., στα μυστήρια της Σαμοθράκης. Από τον γάμο της απέκτσε τον Αλέξανδρο και την, Κλεοπάτρα, που την πάντρεψε αργότερα με τον αδελφό της Αλέξανδρο που ήταν βασιλιάς των Μολοσσών στην Ήπειρο. Η πολυγαμία του Φίλιππου δεν απείλησε τη θέση της, έως το 337, που παντρεύτηκε μια αριστοκράτισσα από τη Μακεδονία, την Κλεοπάτρα, ανιψιά του Άτταλου. Η Ο. θεώρησε τότε τον εαυτό της υποτιμημένο και αποσύρθηκε στην Ήπειρο. Ξαναγύρισε μετά τη δολοφονία του το 336, και σκότωσε την Κλεοπάτρα και τη μικρή κόρη της. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφυγε για την εκστρατεία του στην Ασία, το 334 π.Χ., διόρισε τον Αντίπατρο αντιβασιλιά της Μακεδονίας. Η Ο. αναγκάστηκε και πάλι να αποσυρθεί στην Ήπειρο, όπου στην πραγματικότητα κυβερνούσε μετά τον θάνατο του αδελφού της, Αλέξανδρου A’, στην Ιταλία. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323), ο Αντίπατρος εξακολουθούσε να ελέγχει τη Μακεδονία μέχρι τον θάνατό του, το 319. Ο διάδοχός του Πολυσπέρχων κάλεσε την Ο. να ξαναγυρίσει και να αναλάβει χρέη αντιβασιλιά για τον νεαρό εγγονό της Αλέξανδρο Δ’, αλλά εκείνη δεν γύρισε πριν από το 317, οπότε ο γιος του Αντίπατρου, Κάσσανδρος, είχε τοποθετήσει βασιλιά της Μακεδονίας τον καθυστερημένο γιο του Φίλιππου B’, Φίλιππο Γ’ (Αρριδαίο). Η Ο. κέρδισε τους Μακεδόνες χωρίς μάχη, σκότωσε τον Φίλιππο και τη γυναίκα του Ευρυδίκη, τον αδελφό του Κάσσανδρου, καθώς και περίπου εκατό οπαδούς του. Ο Κάσσανδρος όμως ξαναγύρισε στη Μακεδονία και πήρε την εξουσία, η Ο. περικυκλώθηκε στην Πύδνα και παραδόθηκε την άνοιξη του 316. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά οι στρατιώτες που έστειλε ο Κάσσανδρος αρνήθηκαν να την εκτελέσουν. Τελικά, σκοτώθηκε με λιθοβολισμό από τους συγγενείς εκείνων που είχε εκτελέσει.
2. Κόρη του ευγενούς Λαρισαίου Πολύκλειτου, σύζυγος του βασιλιά της Μακεδονίας Δημήτριου του Καλού και μητέρα του βασιλιά Αντίγονου Δώσωνα. Είχε φήμη σεμνής και ενάρετης βασίλισσας.
II
Ελληνίδα ζωγράφος. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι έζησε στα χρόνια των Διαδόχων και ότι, παρά τη φήμη της, ήταν δεύτερης κατηγορίας.
III
Αγία της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ήταν πλούσια και καταγόταν από οικογένεια ευγενών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε σύζυγος, άλλοι δε μνηστή, του Νεβρίδιου, έπαρχου της Κωνσταντινούπολης επί Θεοδόσιου του Μεγάλου (346-395), με τον οποίο ήταν και συγγενής. Χήρεψε όμως σε νεαρή ηλικία και μετά χειροτονήθηκε διάκονος από τον πατριάρχη Νεκτάριο και από τότε μόναζε σε μοναστήρι, το οποίο είχε χτίσει με τις συγγενείς της Ελισάνθια, Μαρτυρία και Παλλαδία. Όταν καταδιώχτηκε ο Χρυσόστομος, η Ο. απογοητεύτηκε τόσο, ώστε η πίστη της κλονίστηκε, και ο Χρυσόστομος για να την εμψυχώσει της έστελνε επιστολές από την εξορία οι οποίες και σώζονται. Η μνήμη της τιμάται στις 25 Ιουλίου.
* * *
ὀλυμπίας, ὁ (Α) [Ολυμπία]
(στη Λέσβο και την Εύβοια) βορειοδυτικός άνεμος που πνέει, συνήθως, πριν και μετά από τη χειμερινή περίοδο από τη μεσογειακή πλευρά τής Θεσσαλίας.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • Ὀλυμπιάς — Olympian fem nom sg Ο)λυμπιάς Olympian fem nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ολυμπιάς — I Όνομα δύο βασιλισσών της Μακεδονίας. 1. Σύζυγος του Φίλιππου B’ της Μακεδονίας και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. (375 316 π.Χ.). Ήταν κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Το αρχικό της όνομα φαίνεται πως ήταν Μυρτάλη. Μπορεί να ονομάστηκε …   Dictionary of Greek

  • Ὀλυμπίας — Ὀλυμπίᾱς , Ὀλυμπία Olympia fem acc pl Ὀλυμπίᾱς , Ὀλυμπία Olympia fem gen sg (attic doric aeolic) Ὀλυμπίᾱς , Ὀλυμπίας the WNW. wind masc acc pl Ὀλυμπίᾱς , Ὀλυμπίας the WNW. wind masc nom sg (attic epic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • ὀλυμπίας — ὀλυμπίᾱς , Ὀλυμπίας the WNW. wind masc acc pl ὀλυμπίᾱς , Ὀλυμπίας the WNW. wind masc nom sg (attic epic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ολυμπίας, επαρχία — Παλαιότερη διοικητική διαίρεση (769 τ. χλμ.) του νομού Ηλείας με πρωτεύουσα την Ανδρίτσαινα …   Dictionary of Greek

  • Μουσείο, Αρχαιολογικό Ολυμπίας — Οι συστηματικές ανασκαφές στο ιερό της Ολυμπίας, τον προσφιλέστερο λατρευτικό χώρο της αρχαίας Ελλάδας, άρχισαν το 1875, από Γερμανούς αρχαιολόγους, και με ολιγόχρονες διακοπές συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών βρήκαν… …   Dictionary of Greek

  • Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Ολυμπίας) — Το μουσείο ιδρύθηκε το 1961, από το φίλαθλο και φιλότεχνο Γεώργιο Παπαστεφάνου Προβατάκι (1890 1978). Μέχρι το 1972 ονομαζόταν Αθλοφιλοτεχνικό Ολυμπιακό Μουσείο και στεγαζόταν στο κτίριο όπου παλαιότερα λειτουργούσε το δημοτικό σχολείο της… …   Dictionary of Greek

  • Αρχαίας Ολυμπίας, δήμος — Δήμος (11.069 κάτ.) του νομού Ηλείας, που ανασυστάθηκε με το σχέδιο Καποδίστριας και αποτελείται από τον πρώην ομώνυμο δήμο, καθώς και τις πρώην κοινότητες Άσπρων Σπιτιών, Βασιλακίου, Ηρακλείας, Καμένης, Καυκωνίας, Κλαδέου, Κοσκινά, Κρυονερίου… …   Dictionary of Greek

  • ὀλυμπίαι — Ὀλυμπίας the WNW. wind masc nom/voc pl ὀλυμπίᾱͅ , Ὀλυμπίας the WNW. wind masc dat sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Олимпиада единица времени — (Όλυμπιάς) так называлась у греков, единица времени, состоявшая из 4 лет, между двумя последовательными празднованиями олимпийских игр. Эрой греческого времясчисления была первая О., падающая на 776 г. до Р. Х. Тимей Сицилийский (около 264 г. до… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”